placeholder

Resep Tumis Sambal Petai

Informasi Resep

40 menit
1 porsi

Sambal dan petai merupakan perpaduan sempurna!

Tumis sambal bersama petai akan jadi sajian olahan petai yang istimewa saat dihidangkan dengan nasi hangat dan lauk. Enak!

Bahan Tumis Sambal Petai

Bahan-Bahan:

  • 3 papan petai, kupas dan potong sesuai selera.
  • 8 buah bawang merah.
  • 4 buah bawang putih.
  • 1 buah tomat merah besar.
  • 10 buah cabai merah keriting/sesuai selera.
  • 1/2 blok terasi sachet, bakar dahulu.
  • Minyak untuk menumis secukupnya.
  • Penyedap rasa secukupnya.

Cara membuat Tumis Sambal Petai

  1. Ulek/haluskan bawang merah, bawang putih, tomat, cabai. Pastikan untuk tidak terlalu halus supaya masih ada teksturnya.
  2. Panaskan minyak, tumis bumbu halus dengan api kecil sampai merah berminyak dan harum. Seletah itu, tambahkan bumbu, garam dan penyedap rasa.
  3. Masukkan petai, tumis lagi sampai matang sesuai selera.
  4. Sambal petau sudah jadi, angkat dan sajikan.

Topik Terkait

tumistumis sambal